Dünyaya ve Resmiyete Karşı Şiir: ‘Paylaşsana Bu Dağınıklığı’

Dünyaya ve Resmiyete Karşı Şiir:
Yunus Emre Aklıbaşında’nın ‘Paylaşsana Bu Dağınıklığı’ Adlı İlk Şiir Kitabı Ketebe Yayınları Etiketiyle Raflarda!
Dünya Sistemi karşısında genç Türk şairinin durumu nedir, sorusunun şiirsel/estetik karşılığı olan Paylaşsana Bu Dağınıklığı kitabı, düzen tarafından dizayn edilmeyi reddeden bir muhalif şiir bilinciyle kaleme alınmıştır.
Dünyanın mevcut dağınık ve düzensiz haline ‘baba’ figürü, Âşık Yunus karakteri ve inanç ögesiyle karşılık duyan şiir genci Yunus Emre’nin temel dayanak noktası ve yaşamsal rotası, maskeli düzenlerin, yapmacık ve yapay düzenlerin, silikondan tanrıların dünyasında ‘tutkuyla anlaşılmak’tır.
Yunus Emre’nin şiiri, şiirsel atası Âşık Yunus gibi, ‘kaosa mütevazı bir katkı’ yerine, hayatın sinir uçlarına dokunarak ‘toprağa abdestsiz tohum bırakmamak’ gibi mısralarıyla bu topraklarda Türk’e özgü bir şiir ikliminde nefes almaktadır.
Paylaşsana Bu Dağınıklığı’nı içeren şiirler, dünyaya ve resmiyete karşı mümince bir duyarlılık merkezinde, şairin hâllenmeleri biçiminde okuyucuya seslenmektedir.
Yunus Emre, hâl olarak dünyanın mevcut düzenine karşı şiirler yazmaktadır.
Yunus Emre, hâl olarak, hâlen şairdir; suça iştirak etmiş, resmiyetin ve bu dünya hayatının zulmetini görmüş geçirmiş bir hâldir bu.
Yunus Emre’nin şiirinde ‘risk’ faktörü, ‘suç’ unsuruyla birlikte önemli bir ögedir. Şehir hayatının ‘tehlikeli’ bölgelerinden ve yapıntı ilişkilerinden bahseden bu şiir için hayat ve dünya karşısında risk almak, gençliğin verdiği tazeliği ve gözü pekliği de barındırmaktadır.
Yunus Emre, Yunusleyin genç bir şiir yazmaktadır ve yazdığı şiir, paylaşılan dağınıklık gibi üstüne başına benzemekte, okuyucuya numara yapmamaktadır. Paylaşsana Bu Dağınıklığı, ne ise o olarak yazılan bir şiirdir ve şairin hâllerinin soyut ve kendiliğindenlik içeren mısralarını içermektedir.
Paylaşsana Bu Dağınıklığı kitabına, dünyanın her türlü haline karşı şiir okuyucusunun dikkatli gözünün bigâne kalmayacağını umut ediyoruz.
Paylaşsana Bu Dağınıklığı, ‘yumruğunu masaya vurma’ öncesi bir temrin ve ön hazırlık çalışmasıdır.
Yunus Emre’nin resmî düzene meydan okumasına ramak kalmıştır…
Şehrin kaldırımlarında göğsünü kabartarak gümbür gümbür yürünen günler yakındır…