Türkiye’de bu yaz kıtlık olur mu?

Türkiye genelinde son 15 günde meydana gelen don ve dolu yağışları, hem sebze hem meyve üretimini vururken, sera ürünlerinde büyük kayıplar yaşandı. Zirai don ve dolu yağışları Manisa’dan Bursa’ya, Ordu’dan Bilecik’e kadar birçok bölgede ekili alanlarda geri döndürülemez zarara yol açtı. Manisa Saruhanlı’daki üzüm bağları ile Malatya’daki kayısı çiçeklerinin neredeyse tamamen yanarken, Bursa İznik’te ise erik ve kiraz ağaçları zirai donla yok oldu. Hava değişimine bağlı felaket toplam 36 kentte çiftçilerin kabusu oldu. Hava değişiminden kaynaklı kayıpların önümüzdeki günlerde fiyatlara yansıyacağına kesin gözüyle bakılırken, ülke genelindeki zararın 25 milyar lirayı aştığı tahmin ediliyor.
Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde’de soğuk hava ve zirai don nedeniyle elma bahçeleri zarar görürken, Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, “Geçen sene üretimde 350 bin tonlara düştük, bu yıl onun da aşağısına düşeceğiz” diyerek zararın boyutunu özetledi.
ÇUKUROVA KAN AĞLIYOR!
En büyük kayıp ise Çukurova’da yaşandı. Mart ayının sonunda yaşanan don felaketinden etkilenen tarım alanının yaklaşık 2 milyon dekar olduğu belirtilirken, fide, gübre, ilaç, sulama, işçilik gibi ön maliyetlerle birlikte zararın 10 milyar liranın üzerinde olduğu belirtiliyor. Çukurova’daki yıllık narenciye üretimi 2.2 milyon ton seviyesini aşarken, domates üretimi 1.5 milyon ton, patates üretimi 800 bin ton, karpuz üretimi 1.2 milyon ton, nektarin ve şeftali üretimi 300 bin ton, marul ve yapraklı sebzeler ise 400 bin ton seviyesinde bulunuyor.
FİYATLARA YANSIYACAK
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, pırasa, ıspanak gibi yapraklı sebzelerin yanı sıra domates, biber, salatalık gibi ürünlerde yüzde 50’ye varan üretim kaybı yaşandığına dikkat çekerken, “Bu tablo, sadece üreticiyi değil, pazardaki fiyatları ve dolayısıyla tüketiciyi de etkileyecek. Ürün arzındaki azalma pazara yansıdığında, fiyatlar kaçınılmaz olarak yükselecek” dedi. Sebze fiyatlarındaki artışın arkasında yalnızca doğa olayları değil, yüksek maliyetlerden de kaynaklandığını vurgulayan Tayakısı, “Son aylarda mazot fiyatlarına gelen zamlarla birlikte artan nakliye maliyetleri, üreticinin belini bükmüş durumda” bilgisini verdi.
KİRAZLAR DA YANDI
Türkiye’nin üzüm başkenti olarak bilinen Saruhanlı ilçesinde neredeyse tüm bağlar don nedeniyle zarar gördü. Yeni sürgünler tamamen yanarken, Ziraat Odaları Manisa Koordinasyon Başkanı Hüseyin Altındağ, bazı bölgelerde hiç ürün alınamayacağını, bazı yerlerde de yüzde 80 ila yüzde 90 arasında rekolte kayıpları yaşandığını açıkladı. Kiraz ağaçlarını vuran don nedeniyle mağdur olan bir diğer bölge ise Bursa ve çevresi. İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar ise “Zirai dondan İznik Ovası’ndaki meyve ağaçlarının yüzde 90’ı etkilendi. Durum çok vahim” diye konuştu.
Malatya’da etkili olan şiddetli dolu yağışı kayısı üretimini vurdu. 8 milyon kayısı ağacını olduğu Malatya’da 50 bin bin aile kayısı üretimi ile uğraşırken, zararın 1 milyar TL’yi aştığı tahmin ediliyor.
İTHAL ÜRÜNLER Mİ GELECEK?
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, zirai donun ardından açık tarla ürünlerinde yüzde 50’ye, seralarda yüzde 30’a varan kayıplar olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Bu, pazar ve market raflarında domatesin 30-35 TL’ye, salatalığın 40 TL’ye, yapraklı sebzelerin ise 25-30 TL’ye çıkabileceği anlamına geliyor. Özellikle yerli üretimin yoğun olduğu yapraklı sebzeler, çilek, kiraz gibi mevsimsel meyvelerde arz düşüşü nedeniyle tüketiciler ithal veya soğuk zincir ürünlere yönelmek zorunda kalınabilir.”
[email protected]
Kaynak: Web Özel