Grand Kartal Otel yangını bilirkişi raporu: Kapılar açıldı, felaket büyüdü!

Turizm sektörünün haber radyosu Turizm FM’in haberine göre; Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde 78 kişinin hayatını kaybettiği grand kartal otel yangınına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu, facianın perde arkasındaki ihmalleri ve yanlış müdahaleleri gözler önüne serdi. Rapora göre, yangının yayılmasında en büyük etkenlerden biri, otel personelinin kapalı otoparktaki araçları kurtarmak amacıyla ana giriş kapısını zorla açması oldu. Kapının açılmasıyla birlikte soğuk ve yoğun hava yangın alanına taşındı, bu da alevlerin daha da büyümesine ve yangının kontrol altına alınamamasına yol açtı. Raporda, bu eylemin kamera kayıtlarıyla tespit edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Personel, yardım etmek yerine araçlarını çıkarmaya çalıştı. Elektrik bağlantısı kesildiği için kapıyı zorla açtılar. Bu hareket, yangın alanına sürekli oksijen girmesine neden oldu.”“Altın Zaman” Kötü KullanıldıYangının 03.17’de çıktığı, ancak personelin 03.29’da kapıyı zorla açtığı belirtilen raporda, yangının ilk fark edildiği andan itibaren “altın zaman” olarak nitelendirilen 10 dakikanın etkili kullanılamadığına dikkat çekildi. Yangın alarmı, tahliye ve kurtarma sürecinin ciddi şekilde aksadığı ifade edildi. Bir diğer kritik hata da resepsiyon görevlisinin lobi kapılarını açık bırakmasıydı. Dumanı tahliye etmek amacıyla kapının önüne koltuk konarak sürekli açık tutulması, yangına taze oksijen girişini sağladı ve merdiven boşlukları baca görevi görerek zehirli gazların üst katlara hızla yayılmasına neden oldu.Raporda, otelde yangın güvenliği açısından ciddi eksikler olduğu belirtildi. Bunlar arasında;

  • Otomatik yangın söndürme sistemlerinin olmaması,
  • Duman ve sıcaklık sensörlerinin yetersizliği,
  • Davlumbaz sisteminde otomatik söndürme ünitesinin bulunmaması,
  • Show alanlarında yangın tüplerinin görünür alanda olmaması,
  • Personele yangın ve acil durum eğitimi verilmemesi gibi çok sayıda hayati eksiklik yer aldı. Ayrıca, olay gecesi yangınla mücadele edecek personelin yangın eğitimi almadığı ve yeterli donanıma sahip olmadığı da tespit edildi.

Bilirkişi raporunda, otelin mimari ve teknik yapısının yıllardır değişmeden sürdürüldüğü, bu yapının yasal güvenlik standartlarını karşılamadığı ve yangının bu nedenle hızla büyüdüğü vurgulandı. Tüm bu eksikliklerin faciayı derinleştirdiği belirtilerek, otel yöneticileri “asli kusurlu” ilan edildi. Mağdur avukatlarından Seda Yıldız, görüntülerde araçları kurtaran personelin bunu kendi iradesiyle yapmadığını, muhtemelen talimatla hareket ettiklerini söyledi. Yıldız, “Çalışanların ifadeleri alınırken misafirlerin çoğunun pas geçilmesi, olayın perde arkasında bir yönlendirme olduğunu düşündürüyor” dedi.

Kartalkaya'nın hüzünlü sezonu kapandı
Kartalkaya Otel Yangınındaki İhmaller Zinciri! Bilirkişi Raporu Açıklanıyor
Kartalkaya'daki otel faciası göz göre göre gelmiş!
Kartalkaya'da facianın yaşandığı Grand Kartal Otel'den açıklama!
Başa dön tuşu
th777 mega win