Gişelerde ölüm oyunu, böyle adrenalin olmaz!

Sosyal medyada şimdi de HGS akımı gündem oldu. Bu akımda, kişiler gişelerden en hızlı şekilde geçmeye çalışarak adeta ölüme meydan okuyor ve bunu da sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Trafik güvenliğini hiçe sayan bu trend, diğer sürücülerinde hayatını tehlikeye atabiliyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Çekmeköy’de gişelerden 110 kilometre hızla geçerek sosyal medyada paylaşan M.Ö. isimli sürücünün ehliyetine 4 ay süreyle el konuldu ve saygısız araç kullanmak, trafik kurallarına uymamak, trafik akışını engellemek ve takip mesafesine uymamak maddelerinden toplam 6 bin 320 lira idari para cezası kesildi. Trafik uzmanları ise cezalarının caydırıcı olmadığını söylüyor.
DİKKAT ÇEKMEK İÇİN
Gençler arasında giderek popülerleşen bu akıma dair değerlendirme yapan Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Bu durum, sadece trafik güvenliğini değil, toplumun ruh sağlığını da tehdit eden bir mesele. Bu tür akımların arkasında yatan psikolojik nedenlere baktığımızda; dikkat çekme, beğeni alma ve sosyal medyada görünür olma arzusu öne çıkıyor. Özellikle ergenlik dönemindeki bireyler, henüz risk algıları tam gelişmediği için bu tür davranışları cesaret ya da popülerlik yolu olarak görebiliyorlar. Takipçi uğruna yapılan bu gözü kara davranışlar aslında derin bir özgüven eksikliği ve aidiyet arayışının dışa vurumu olabilir” şeklinde açıkladı.
SONRASI PİŞMANLIK
“Sosyal medya, bireylerin kendilerini ifade ettikleri bir mecra olmaktan çıkıp adeta sanal bir onay sahnesine dönüşmüş durumda” diyen Kırık, “Bu platformlarda algoritmaların öne çıkardığı içeriklerin çoğu, dikkat çekiciliği ve sıra dışılığı ödüllendiriyor. Bu yüzden bazı kişiler, beğeni ve paylaşım uğruna hayatlarını hiçe sayarak böyle çılgınlıklara kalkışabiliyor. Ancak unutulmamalı ki, gerçek hayatta bir saniyelik şovun bedeli, bazen bir ömür sürecek pişmanlık olabiliyor” ifadelerini kullandı.
CEZALAR CAYDIRICI OLMALI
Yol Güvenlik Uzmanı Mert İntepe ise, gişelerden geçme hızının 30 olduğunu ve otobanda bir anda bu hıza düşmenin zor olduğunu söyledi. İntepe, “HGS akımına katılan gençlerin amacı yeteneklerini göstermek, birbirleri arasında yarış kültürü oluşturmak. Fren yapmadan geçmek aslında kendi aralarında bir yetkinlik seviyesi. Diğer kişilere verecekleri hasardan habersizler” diye konuştu. İntepe, bu kişilerin başka bir ülkede olmaları durumunda akıl sağlığı hastanelerine sevk edileceklerini belirterek, “Cezalar az, kişi 6 bin ödüyor ama iki ay sonra unutuyor. Bu durumlarda kişiye trafikte emniyet algın yok denilerek araç kullanılmasına kesinlikle izin verilmemeli” diyerek değerlendirmesini noktaladı.
SINAVI BİLE GEÇEMEZLER
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Salih Onur Orhon da, gençliğin adrenalin içinde değişik işlere yöneldiklerini belirterek, şu uyarıları sıraladı: “Bu akımda da hayatlarını riske atıyorlar, ceza da yazsanız devam ediyorlar bu nedenle denetim şart. Şimdiki sürücüleri eğitime tekrar koysanız yarısı sınavı geçemez, levhaları bile tanımıyorlar. Gençler bir dönem de geceleri toplanıp drift atardı. Neyse ki, son zamanlarda bundan vazgeçtiler.
ONAYLANMA İHTİYACI
Psikolog Özge Öztaşçı, trafikteki tehlikeli HGS davranışının, aslında ‘görünür olma’ arzusunun ve onaylanma ihtiyacının bir sonucu olduğunu söyledi. Öztaşçı, “Bazı bireyler için bu görünürlük, kısa süreli bir benlik kanıtı sağlarken, uzun vadede sağlıksız bir psikolojik sürece işaret ediyor. Risk alma davranışları, bazen aidiyet hissi kazanma, bazen de ben buradayım deme çabasıyla ortaya çıkıyor. Ancak bu uğurda can güvenliğini hiçe saymak, kısa vadeli bir kazanımın çok daha büyük kayıplara yol açmasına neden olabilir” dedi.
[email protected]
Kaynak: Web Özel