Batan tekneyi kurtarmak 10 bin TL, burası da tekne mezarlığı

İstanbul’un eski sahil semtlerinde kaderine terk edilen tekne ve kayıklar bakımsızlıktan dökülüyor. Küçükçekmece’de adeta tekne mezarlığına dönen Menekşe Deresi bu sorunun en çarpıcı örneği durumunda. Onlarca çürümüş tekne, batık halde dereyi kirletmeye devam ederken, söz konusu teknelerin sahiplerine ise bir türlü ulaşılamıyor. Çevre sakinleri, batık tekne ve atıklar nedeniyle deredeki balık türlerinin giderek azaldığı belirtiyorlar. Kıyıda demirli bulunan teknelerin sahipleri ise çürüyüp, batan deniz araçlarının yıllardır çevre kirliliğine neden olduğuna dikkat çekerken, kendilerine ait teknelerin zarar gördüğünden şikayet ediyorlar. Tekne mezarlığına dönen derenin bir kısmı Bakırköy Belediyesi, bir kısmı da Küçükçekmece Belediyesi sınırları içinde kalıyor. 

Batık teknelerin ne zaman dere yatağından kaldırılacağı belirsizliğini koruyor. 

MALİYETİ 10 BİN TL 

Öte yandan dere yatağında çürüyüp, batan bir teknenin kaldırılması için ortalama 10 bin TL masraf yapılması gerektiği bilgisi veriliyor. Bazı teknelerin tamir edilmesinin ise hurdalığa çıkarılmasından daha ucuza geleceği de belirtilirken, Menekşeli bir balıkçı ise, “Astarı yüzünden pahalı olacak. Batan teknelerin ortakları ya öldü ya da uğraşmak istemiyorlar. Gördüğünüz gibi çıkartılan tekneler de karada hurdalığa gitmek için bekliyor, onun için de çekici ücreti gerekiyor” dedi.

Batan tekneler, diğer tekneler için de risk barındırıyor.

“GÜVENDE DEĞİLİZ”

Teknelerin bulunduğu Menekşe Deresi’nin olduğu alan ise marina ve kooperatif olmadığı için güvenli değil. Batan teknelerin çoğunun motoru çalındığını öğreniyoruz. Tekne sahipleri hırsızlık olaylarının da sık yaşandığını belirterek, “Kendimizi güvende hissetmiyoruz, bu alanı bir an önce korunaklı bir hale getirmeliler. Batan tekneleri de kaldırmaları gerekir” ifadelerini kullanıyor.

Batan tekneyi kurtarmak 10 bin TL, burası da tekne mezarlığı - Resim : 3 Batık tekneler, sudan çıkartılsalar bile karada da aylarca hurdalığa gitmek için bekliyor.

HEVESLERİNİ ALDILAR

8 yıldır teknesinin Menekşe Deresi’nde bağlı olduğunu anlatan Selim B., batık tekne sahipleri için; “Heveslerini aldılar artık ilgilenmiyorlar. Belediye 4, 5 yılda bir bu hurdaları kaldırıyor ancak yine aynı manzaralar oluşuyor. Batık tekneyi çıkarmak maliyetli bir işlem.  Tekne su üstündeyken vinç takıp alabilirsiniz ancak batıklarda işler zorlaşıyor” diyor. 

Batan tekneyi kurtarmak 10 bin TL, burası da tekne mezarlığı - Resim : 4 Vatandaşlar, batık teknelerin bir an önce kaldırılmasını istiyor.

BALIK TUTULMUYOR

Menekşe Deresi’nde teknesi olan Turgay K., ise çevre kirliliğinden şikayet ederek şu serzenişleri dile getiriyor: “Kendi teknemizle denize açılırken batık teknelere çarpabiliyoruz, Bu durum  bizim için de riskli. Burada balık da avlanmıyor. Su hem dere kirli, hem de sadece kefal var.” 

KAHVERENGİ AKIYOR

Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan Menekşe Deresi, yıllardır kirlilik saçıyor. Küçük balıkçı teknelerinin barınağının da bulunduğu deredeki suyun renginin yer yer açık kahverengiye dönüşüyor. Derede tekne mezarlığının yanı sıra organik ve plastik atık kirliliği de bir türlü giderilemiyor. Derenin bitişiğinde yer alan Florya Menekşe Plajında ise birçok kişi yaz döneminde denize girmekten çekinmiyor.

Batan tekneyi kurtarmak 10 bin TL, burası da tekne mezarlığı - Resim : 5 Menekşe Deresi’nin sol tarafı Bakırköy Belediyesi’ne, sağ tarafı ise Küçükçekmece Belediyesi’ne ait.

BAKIMSIZ TEKNE ERKEN YAŞLANIYOR

Teknelerin bakım süreci hakkında bilgi veren amatör denizci Tutkun Olkun, gerekli zamanlarda bakımı yapılmayan her teknenin fiziksel deformasyonlar yaşadığını söyledi. “Bu da zamanla çok ciddi maliyetlere yol açıp teknemizin erken yaşlanmasına sebep olur. Olumsuz hava koşulları, güneş ışınları, tuzlu su, bitkisel kalıntılar tekneleri başlıca olumsuz yönde etkileyen unsurlar olarak sayabiliriz” diyen Olkun, teknenin tuzlu suda uzun süre kalmasının mekanik ve elektronik devrelerinin de pas ve oksitlenebileceğini anlattı.

Batan tekneyi kurtarmak 10 bin TL, burası da tekne mezarlığı - Resim : 6 Tutkun Olkun, teknelerin uzun ömürlü olmasının püf noktalarını anlattı.

GÖVDE ALTI TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Tekne içi kadar, borda ve karina diye adlandırdığımız teknenin dış kısımlarının bakımı da büyük önem taşıyor. Gövde altı temizliğinin hem yakıt tasarrufu sağladığını hem de teknenin ömrünü uzattığını anlatan Olkun, “Motorlu teknelerde motorların, ana ve yardımcı makinelerin yıllık periyodik bakımlarının yanında koruyucu ve yağlayıcı spreyler yardımıyla daha uzun ömürlü olması sağlanabilir. Tik kaplamaların yani gövdedeki ahşap malzemelerin temizliği için, sabunlu su, yosun giderici ve korucuyu yağ gibi malzemelerin uygulaması esnasında bu yüzeyleri aşındırmayan yumuşak bir fırça kullanılmasına özen gösterilmelidir. Teknede krom kaplı metalik aksamlar var ise bunlar için özel üretilen koruyucu ve parlatıcılar yardımıyla pas ve oksit oluşumu önemli düzeyde önlenebilmektedir” dedi ve ekledi:

“Eğer teknemizi kışın kullanmıyorsak, karada kışlama sürecinde olası sorun ve arızaların tespit edilip onarımlarının yapılması her yönden teknenin ömrünü artırıyor. Yaz kış tekne ile ilgilenebilecek bir personelin bulunması mutlaka tavsiye edilmektedir.”

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Başa dön tuşu
get jilino1