Avustralya / Sağlık Sigortası Prim Zammı Gecikiyor: Hane Bütçeleri Zorlanıyor

Avustralyalılar, her yıl genellikle 1 Nisan’da açıklanan sağlık sigortası prim artışının gecikmesi nedeniyle, bu yıl zamları bütçelerine dahil etmek için daha az zamana sahip olacak. 2024’te primler ortalama %3,03 oranında artarken, 2025’te daha yüksek bir zam bekleniyor.
Prim Zammı Açıklamalarındaki Gecikme Devam Ediyor
Money.com.au’nun analizine göre, özel sağlık sigortası prim zamlarının açıklanma tarihi son dört yıldır giderek daha geç bir tarihe denk geliyor. 2024 yılında duyuru 5 Mart’ta yapılırken, 2023’te 6 Şubat’ta, 2022’de 23 Aralık 2021’de ve 2021’de 21 Aralık 2020’de gerçekleştirilmişti. Hükümet ve sigorta şirketleri arasındaki kopukluk, prim artışı duyurularında gecikmelere neden oluyor.
Federal Sağlık Bakanı Mark Butler’ın, sigorta şirketlerinin önerdiği prim artışlarını iki kez reddetmesi nedeniyle 2025 yılı zam duyurusunun da gecikmesi bekleniyor. 2023 ve 2024’te sigortacılar %5 ila %6 oranında zam talep etmiş ancak bu talepler ertelenmişti.
Tüketiciler İçin Belirsizlik Devam Ediyor
Money.com.au Sağlık Sigortası Genel Müdürü Chris Whitelaw, prim artışlarının gecikmeli açıklanmasının tüketicilere hazırlık yapmak için yeterli zaman tanımadığını vurguluyor. Whitelaw, “Avustralyalılar, zam başlamadan önce poliçelerini karşılaştırmak, sağlayıcı değiştirmek veya daha iyi bir teklif bulmak için adil bir uyarıyı hak ediyor” diyor.
Hükümet ve özel sağlık fonları arasında net bir iletişim eksikliği olduğuna dikkat çeken Whitelaw, “Hayat pahalılığının arttığı bir dönemde tüketicileri son dakikaya kadar karanlıkta bırakmak güven sarsıcı bir durum” ifadelerini kullanıyor.
Artan Sağlık Maliyetleri ve Primlere Etkisi
Her yıl hastane, tıbbi ve sağlık hizmetlerinin maliyetleri arttıkça sağlık sigortası primleri de yükseliyor. Avustralya’da hastane ve genel tıbbi hizmetlerin maliyeti Eylül 2024’e kadar olan süreçte %9,3 oranında arttı. Sigorta şirketleri, herhangi bir zam uygulamadan önce Federal Sağlık Bakanı’nın onayını almak zorunda. Ancak süreçteki gecikmeler, tüketicileri belirsizlik içinde bırakmaya devam ediyor.