İftarda sahurda ne yemeli, ne içmeli, nasıl beslenmeli?

11 ayın sultanı ramazan ayının ilk günü geride kaldı. Ve normal zamanda olduğu gibi ramazanda da doğru beslenmek hiç olmadığı kadar önemli. Sağlıklı bir oruç tutulması için yapılması gerekenleri Diyetisyen Sena Çelik anlattı. Haber Global Muhabiri Yunus Emre Şahbenderoğlu’na konuşan Çelik, “Öncelikle sağlıklı bir oruç için sahur şart diyoruz. Bizim için tokluk hissini artırmaya destek olacak çok güzel protein kaynaklarımız var. Bunlar yumurta, peynir, süt, yoğurt, kefir gibi bu grup sahurda muhakkak olması gerekiyor. Bunun yanında sağlıklı yağlar bizim için tokluk hissini artırmaya destektir. Ceviz, zeytin, zeytinyağı, çiğ kuruyemişler ya da avokado yine uzun süreli tokluk için bize destek olur” diye konuştu.

İftardan kalan yemeklerin sahurda yenilip yenilemeyeceğini de değerlendiren Diyetisyen Çelik, “Aslında sindirim sistemini biraz daha rahatlatabilmek adına iftardan kalan yemekleri sahura davet etmiyoruz. Hazımsızlık şişkinlik gibi problemlerin önüne geçebilmek adına daha çok protein ağırlıklı ama tabii ki kahvaltı menüsünü örnek vererek gidebiliriz burada. Yine sağlıklı tahıllar, sağlıklı yağlar bu grupta olabilir” ifadelerini kullandı.

“İFTAR İKİ PERİYOT HALİNDE YAPILMALI”

İftarın iki periyota ayrılması gerektiğini anlatan Diyetisyen Sena Çelik, “İlk periyot içerisinde bir bardak ılık suyla birlikte çorba ardından hurma veya zeytin gibi besinlerle kan şekerini dengeye getirmiş olacağız. Ardından ikinci periyot başlıyor. Burada 10 dakikalık bir aradan bahsediyoruz. Yine hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerin önüne geçebilmek adına. Çünkü yükselen açlık hormonuyla beraber besin tüketimimiz artıyor, besinleri çiğneme hızımız yavaşlıyor. Bunun da bize geri dönüşü olumsuz oluyor. Bunun için iki periyot halinde tamamlayacağız. 5 ile 10 dakika arası beklemeyi tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

İFTARDAN 2 SAAT SONRAKİ ARA ÖĞÜN

İftardan 2 saat sonrası için bir ara öğün tavsiye ettiklerini vurgulayan Çelik, “Aslında tatlı ihtiyacı için taze meyveler; burada muz olabilir, elma olabilir ama tavsiyemiz meyveyi tek başına yememeniz. Yanına süt, yoğurt, kuruyemiş tercih edilebilir. Ya da eğer canınız tatlı istiyorsa haftanın bir-iki günü tercihimiz sütlü tatlılardan yana olabilir. 1 porsiyon olacak, eğer şerbetli tatlılara yine yönelmek istiyorsanız burada haftanın bir veya iki günü bir-iki dilim baklava olabilir.

Ramazan ayının fırsata çevirmek için tüketilebilecek besinlerden de bahseden Diyetisyen Sena Çelik, “Su bizim için çok çok kıymetli. İhtiyacımız olan suyu aslında iftarla sahur arasında yavaş yavaş, çünkü böbrekleri de yormadan yudum yudum içmenizi tavsiye ediyorum. Kilogram başına 30-35 litre suyu içip hem de yağ yakımına da destek olabilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu.

Başa dön tuşu
gambling slot machines online